Frequently Asked Questions

Got a question? Choose a category and get answers to the most common questions.

Duracell

VIDENSKAB

Show / hide

HVORFOR BRUGE ET GENOPLADELIGT NIKKEL-METAL-HYBRID (NIMH)-BATTERI?

Mange af nutidens strømslugende enheder, fx. digitale kameraer kræver udskiftning af batterierne, oftere end du er vant til – hvorfor så ikke vælge Duracell NiMH-batterier? De kan genoplades hundreder af gange. Duracells genopladelige AA-batteri er velegnet til at strømforsyne digitale kameraer og andre enheder, der kræver megen strøm. Også AAA-batterier kan fås, som er nyttige i små elektroniske enheder såsom MP3-afspillere og håndholdte spil. Duracells genopladelige NiMH-batterier og opladere tilbyder dig den kvalitet og pålidelighed, som du er vant til fra Duracell i en langtidsholdbar, omkostningseffektiv strømkilde.
Show / hide

HVORDAN VIRKER ET BATTERI?

Batterierne kan synes enkle, men leverance af emballeret effekt er en kompleks elektrokemisk proces. Elektrisk strøm i form af elektroner, der begynder at flyde i det eksterne kredsløb når enheden – en elektrisk pære – bliver tændt. På dette tidspunkt giver anodematerialet, zink, to elektroner fra sig pr. atom i en proces, som kaldes oxidering, hvilket efterlader ustabile zink-ioner. Efter at elektronerne har gjort deres arbejde i form af strøm til pæren, trænger de igen ind i katodecellen, hvor de indgår i det aktive materiale, mangandioxid, i en proces, kaldet reduktion. De kombinerede processer af oxidering og reduktion kunne ikke forekomme i en celle uden en intern måde til at bære elektronerne tilbage til anoden, således afbalancerende den eksterne strøm. Denne proces opnås ved flytning af negativt ladede hydroxid-ioner i den vandige opløsning kaldet elektrolytten. Hver elektron, der trænger ind i katoden, reagerer med mangandioxid og danner MnOO-. Derefter reagerer MnOO- med vandet fra elektrolytten. I den reaktion skilles vandet og frigiver hydroxid-ioner i elektrolytten og brintioner, som forener sig med MnOO- for at danne MnO2H. Det interne kredsløb er afsluttet, når hydroxid-ionerne, der blev skabt i denne reaktion ved katoden, føres over til anoden i form af ionisk strøm. Der smelter de sammen med de ustabile zink-ioner, som blev skabt ved anoden, da elektronerne oprindeligt blev frigivet til det eksterne kredsløb. Dette danner zinkoxid og vand. Dette fuldender kredsløbet (som er nødvendigt for at få en konstant elektrisk strøm) og strømforsyner din lommelygte.
Show / hide

HOLDER ALLE BATTERIER LIGE LÆNGE?

Nej, forskellige batterier giver forskellige levetider og effekt, afhængigt af typen og mængden af de kemikalier, der skal bruges til at sammensætte dem. Tænk på det som at lave et måltid mad. Med forskellige ingredienser og mængder får det måltidet til at smage forskelligt.
Show / hide

HVAD ER ET ALKALISK BATTERI?

Duracell introducerede det alkalisk mangandioxid elektrokemiske system for næsten 40 år siden. I 1960’erne blev dette batterisystem hurtigt det populære valg for designere i det konstant voksende marked for forbrugerelektronik. Alkaliske eller alkalisk mangandioxid-celler har mange fordele i forhold til zink-kul-celler med op til 10 gange flere Ampere-timers kapacitet ved høje og vedvarende afladningsbetingelser. Desuden er dets ydeevne ved lave temperaturer overlegen i forhold til andre konventionelle primært vandige elektrolyt-celler. Andre væsentlige fordele er en længere holdbarhed, bedre modstand mod lækager og overlegen ydeevne ved lave temperaturer. Dets mere effektive, sikre forsegling yder fremragende resistens mod lækage og korrosion. I dag fremstiller Duracell tre alkaliske batterier.
Show / hide

HVAD ER DER INDEN I ET BATTERI?

Batterierne kan være små, men de er langt fra enkle. De er højtudviklede elektrokemiske celler. Kemisk energi omdannes til elektrisk energi gennem en redox-reaktion (iltningsreduktion). Denne proces finder sted mellem de tre store dele, som batteriet består af, anoden, katoden og elektrolytten. Forskellige typer batterier anvender forskellige materialer til disse dele. Materialerne til disse dele er udvalgt efter deres evne til at afgive eller tiltrække elektroner, noget som må ske for at generere en elektrisk strøm. Anoden er ofte af metal, katoden er et metaloxid, og elektrolytten er en saltopløsning, som fremmer ion-flytningen.
Show / hide

HVEM OPFANDT BATTERIET?

I 1860’erne udviklede George Leclanche i Frankrig, hvad der skulle blive forløberen for verdens første udbredte batteri. Zink-kul-battericellen. Anoden var en zink- og kviksølv-legeret stav (zink, anode i Alessandro Voltas oprindelige celle viste sig at være en af de bedste metaller til jobbet). Katoden var en porøs kop af knust mangandioxid og lidt kul. En kulstav blev sat ind i blandingen som opsamler af strømmen. Både anoden og katodekoppen blev kastet i en flydende opløsning af ammoniumklorid, der fungerede som elektrolytten. Systemet blev kaldt en “våd celle.” Selv om Leclanches celle var robust og billig, blev den efterhånden erstattet af den forbedrede “tørre celle” i 1880’erne. Anoden blev det zinkhylster, der indeholdt cellen, og elektrolytten blev en pasta snarere end flydende. Grundlæggende den zink-kul-celle, der er kendt i dag.
Show / hide

HVAD ER EN ANODE, KATODE OG EN ELEKTROLYT?

Disse er de grundlæggende elementer i et batteri, og i lighed med andre alkaliske batterier er de: Anoden er den negative elektrode og er fremstillet af zink. Katoden er den positive elektrode og er fremstillet af mangandioxid. Elektrolytten er en vandig opløsning, som tillader transport af ioner mellem elektroderne og er lavet af kaliumhydroxid.
Duracell Duracell

Contact us

Can't find an answer here? Write us a message and get an answer within 48 hours.

Contact us